diumenge, 22 de gener del 2006

Les dues "F"


Lo de les dues Fs no és meu, ho deia el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en l'acte d'homenatge del PSC a Joan Reventós. Tinc l'impressió que avui tot són valoracions positives, tot són felicitacions pel que pot semblar un bon acord que només ha rebut crítiques d'ERC i del PP, tant diferents i alhora tant iguals. Ara s'ha donat la primera de les "F", la que se'n diu de la foto, però ara en queda una altra de prou important, la segona "F", la de la feina.

S'han llimat aspectes importants, simbòlics, però que afecten als sentiments, com és l'encaix del concepte "nació" de manera satisfactòria en l'article "0", o en el que és el preambul estatutari, mentre s'opta per mantenir a l'article "1" el concepte constitucional de "nacionalitat", un primer pas important en la recuperació de la definició plurinacional d'Espanya que ja van esboçar els pares de la Constitució, i no ens trenquem els vestits, nacionalitat vol dir el mateix que nació.

Totes les informacions apunten a que també hi ha acord en matèria de finançament, reforçant-ne la transferencia recaptatòria i de gestió i alhora obrint-ne la via a la creació de la finestra única tributària en el que un període curt de temps que alguns mitjans han xifrat en dos anys.

Les qüestions de competències, de les que apenes si se n'ha parlat, i són molt, molt importants, pel que intueixo ja havien estat pactades, però ara queda un tràmit, no gensmenys important, el tràmit en comissió, la que presideix l'ex-vicesecretari general del PSOE i ex -vicepresident del Govern central, Alfonso Guerra, aviso para navegantes.

Jo com tothom que estigui especialitzat en els àmbits del dret polític i administratiu, recomanode restar pendents, doncs, de veure quina serà realment la redacció final que la Comissió propossarà al Parlament espanyol i que els catalans haurem de refrendar, de moment alegria continguda i a continuar amb la segona "F".

Pel que sembla que el procés de la negociació, al que ja han asignat un sant, sant alfredo, en referència al negociador Rubalcaba, és acceptable per PSC, CiU i ICV.


A la foto l'acte al 2005 d'homenatge a la senyera