dimecres, 7 de març del 2007

El culte a la dictadura d'Andrés Viola, l'últim alcalde franquista de Balaguer




Llegeixo sorprès i corprès a La Mañana, el report de la entrevista que el programa de La Manyana TV (curiosa denominació manyana amb "ny" i no amb "ñ" com correspondria a un substantiu castellà) que feia a Andrés Viola, l’últim alcalde franquista de l’ajuntament de Balaguer, que va "ocupar" el càrrec, per designació des de 1.964 fins a 1.979.

Llegir expressions com ara “no és just com es jutja al franquisme” o “una dictadura según en manos de quien esté puede ir bien” de veritat que fan por, per no dir altra cosa. Hem pregunto si no ens hauriem de començar a plantejar si fer apologia de la dictura franquista no hauria de començar a ser considerat i tipificat com a delicte, fonamentalment per la desvirtuació de la memòria històrica, a banda de l’insult que representen aquest tipus d’afirmacions, que no són de rebut ni justificables en funció d’edat o circumstàncies mentals específiques, perquè es veuen sinceres i convençudes.


Qui els demana penediment, qui els demana que facin acte constricció?, es vergonyant que puguin sentir-se aquestes afirmacions avui en dia, que tinguin la llibertat, que ells van pendre als nostres avis i pares, per poder fer aquests tipus d'apologia.