dimecres, 25 d’octubre del 2006

La darrera



Aquesta té una qualitat que no tenen les altres i un aval, la direcció: Fernando Vallespín. Demà els diaris publicaran les dades del CIS, Centre d'investigacions Sociològiques. I que tenen de diferent us preguntareu, doncs referències diferents a la de la resta d'estudis d'opinió, no tant pels resultats que en donen, com per oferir les dades brutes, sense cuinar, com deia una amiga meva Diputada a Madrid.


El cert és que hi ha una reflexió de simpatia que no reflecteixen altres estudis i la consolidació del que deia jo en altres posts a una proximitat “pasmosa” de vot directe entre les dues forces del Hinterland bàsic electoral. Però no cal que sigui jo qui us ho digui, us indico uns links on ho podeu veure per vosaltres mateixos.


Estudi sobre freqüències


Estudi sobre contingència de variables demogràfiques


Estudi sobre contingència de variables polítiques


I esto que significa, ¿ganaremos?, em preguntaria el bo del José, i com sempre caldria explicar que això només reflecteix quin és l'estat d'opinió de la societat, que hi ha una variable importantíssima que és la participació que difícilment queda reflectida en aquests treballs i que d'aquesta depèn el resultat final. Segurament no m'hauria entès, però el seu respecte és el millor dels detalls.


De fet la comparació, l'abstenció diferencial és una errada metodològica, dons difícilment són comparables diferents processos electorals d'àmbits diferents, fins i tot dins del mateix àmbit si no existeixen les mateixes variables en un o altre procés, de manera que un canvi de candidat per exemple, desvirtua la comparativa, perquè la variable que lligava els processos varia.


¿Pero ganaremos? Em tornaria a dir el José, perquè ell és com la mitjana de la societat del nostre país i no entén ni les reflexions en veu alta dels polítics, ni els estudis ni les opinions dels politòlegs o dels sociòlegs. Sincerament no em veig en condicions de dir qui guanyarà, però una cosa tinc clara, aquells que menyspreaven al candidat socialista, s'equivocaven, perquè ara ha començat un nou procés, com deia en algun que altre post, on ja les sigles, com a França o Alemanya comencen a tenir el seu propi pes, la seva pròpia inèrcia, la seva pròpia dinàmica, quan les patums mediàtiques, les esfingies, desapareixen de l'escena política i apareixen els polítics professionals.


I sí José, guanyarem, per a tu, amic!