diumenge, 10 de desembre del 2006

Rememorant la setmana del 15 de desembre de 1.930.


Es va anomenar "Pacto de San Sebastian" a una reunió promoguda per Niceto Alcalá-Zamora i Miguel Maura que va tenir lloc a la ciutat de San Sebastian, l'actual Donòstia, el 17 de agost de 1930. A quina reunió van enviar representants pràcticament totes les corrents republicanes existents a Espanya y que va ser presidida per Fernando Sasiaín (representant de la Unió Republicana), i hi assistiren:


- pel Partit Republicà Radical: Alejandro Lerroux;
- per Acció Republicana: Manuel Azaña;
- pel Partit Radical-socialista: Marcelino Domingo, Álvaro de Albornoz i Ángel Galarza;
- per la Dreta Liberal Republicana: Niceto Alcalá-Zamora y Miguel Maura;
- per Acció Catalana: Manuel Carrasco Formiguera;
- per Acció Republicana de Cataluña: Matías Mallol Bosch;
- per Estat Català: Jaime Ayguadé;
- per l' Organizació Republicana Gallega Autònoma: Santiago Casares Quiroga;
- i a títol particular: Indalecio Prieto, Felipe Sánchez Román, Fernando de los Ríos i Eduardo Ortega y Gasset, germà del filòsof.
- Gregorio Marañón no hi va poder assistir, però va enviar-hi una carta d'adhesió.


En aquesta reunió es va constituir un Comitè revolucionari, presidit per Alcalá-Zamora, que arribaria de fet a ser el govern provisional de la IIRepública. Aquest Comitè era en contacte permanent amb un grup de militares amb el qui s'havia estudiat un pronunciament militar per a portar la república, que finalment va quedar previst per al 15 de desembre de 1930. Hom però, el capità Fermín Galán es va adelantar al 12 de desembre, el que va fer fracasar el pronunciament i va provocar el fusellament de Galán i tambè del capità Ángel García Hernández, són els fets que es coneixen com la Sublevació de Jaca.