dimecres, 6 de desembre de 2006

Els quatre acords


Ningú pot afirmar-ho amb rotunditat però tampoc hi ha res que ho negui, però és diu que abans que la Declaració independència de 1.776 dels Estats Units o de la Declaració dels drets de l’home i del ciutadà de 1.789, prefaci de la Constitució francesa de 1.791, hi havia un acord entre els delegats de la neixent república americana, que té uns principis organitzatius molt concrets i que a ningú no se li escapa.

Es diu que aquests principis eren inspirats per la Lògia de St Andrew de Boston de quina entitat és diu que va tenir molt a dir en l’incident o la rebel.lió del te del port de la localitat que va portar a la declaració de la independència americana. Aquests principis son els que s'anomenen els quatre acords:

1. Mai suposis
*No donis res per suposat
*Si tens dubtes, aclareix-los.
*Si sospites, pregunta.
*Suposar no et fa inventar històries increïbles que només enverinen la teva anima i que no tenen cap fonament.
2. Honora les teves paraules
* Allò que surt de la teva boca, és el que fa allò que tu ets. Si no honores les teves paraules, no t’estàs honorant a tu mateix; si no t’honores a tu mateix no t’estimes.
* Honorar les teves paraules és honorar-te a tu mateix, és ser coherent amb allò que penses i amb allò que fas.3. Fes-ho sempre tot lo millor que puguis
* Si sempre ho fas tot lo millor que pots, mai podràs recriminar-te res o penedir-te de res.4. No et prenguis mai res a títol personal
* Ni la pitjor ofensa.
* Ni el pitjor menyspreu.
* Ni la més greu ferida