dimarts, 2 de maig del 2006

Clearstream


Clearstream, és el nom d'una societat bancària luxemburguessa on suposadament haurien anat a parar comissions de la venda de fragates Thompson a Taiwan per part de la República Francesa i on ha començat l'escandol triangular en el que es veuen implicats la tríada de la dreta a França Chirac/Villepin/Sarkozy.

Els serveis secrets francesos són alguna cosa més que l'inspector Clausseau de "La Pantera Rosa", però ara, tant semblants a la paròdia, perquè tot plegat sembla una comèdia, en la que "un" ordena l'incriminació, l'"altre" diu que no ho ha fet i el "tercer" pregunta qui ha estat, en tot això un heroi de la "intellitgenzia" ( sociòleg per a més detalls) té obert expedient de gestió sobre el particular a casa seva.

De fet, el que queda en entredit, una vegada més és la seriositat de la cúpula de l'Estat en la república veïna, tot i que el tema està ja "subiudice", quelcom diuen els analistes d'habitual en el model francès quan s'acosten comicis importants com els de 2007.

Realment és una guerra de poder com alguns apunten, o és millor el resultat del desmembrament de la UMP i la caiguda en picat del molt honorable Chirac i els seus boys, Chirac, al que els francs van votar amb el nas tapat per evitar l'ascens de Le Pen i el seu FN?

En tot cas "La comedie" pot tenir un final aterridor: enfortir Sarkozy representant d'un model ultra-liberal i reaccionari i la pregunta que cal fer és si això era just al contrari del que es pretenia o justament el què es pretenia?. Ni Molière ho hagués fet millor, a més també la història pot plantejar un altre escenari final possible: enfortir un quart personatge que entraria en escena, Ségolène Royal, la dona de François Holande que aspira a ser candidata del PSF, tots ells companys d'estudis a la ENA, o sia que entre politòlegs està el joc. Què pretenia de fet el president Chirac?

Us recomano de seguir la història en les edicions de El Pais i Le Monde