dilluns, 1 de maig del 2006

Per a bojos...



.... o experts politòlegs.*

(*el que seguint la teoria dels silogismes clàssics, vol dir que els politòlegs si són experts són uns bojos, o no?, és una pregunta que com a professional de la Ciència Política m'he de fer, i de fet també li he fet a la sots-directa del diari on es publica)

Amb aquesta primera reflexió: "Per a bojos o experts politòlegs", clou el privat del diari Segre d'avui dilluns i ho fa així i ho entenc, perquè ara el Conseller Primer, Josep Bargalló demana rebaixar el tó del debat sobre l'Estatut, un tó que no ha pujat si no és pel partit de tenis que han portat tant des del PP com des d'ERC.

Com que a mi m'agrada molt el model d'Occam, és a dir de l'explicació més senzilla, li ho donaré al redactor o redactora d'aquest privat que més em temo que sigui aquesta segona versió de gènere que la primera.

De fet, algun analista o opinòleg, que molts n'hi ha més que no pas politòlegs, atribueixen la postura republicana a l'atac de banyes per la foto Zapatero - Mas. Tot i així, es tracta d'una explicació més senzilla i que respon de fet a un conflicte que va molt més enllà i que tenen les dues línies ideològiques del partit, tot i que encara pesa més la radical que no pas d'esquerres, si més no liberal tot i que nacionalista, en front d'una linia més coherent, nacionalista, d'esquerres, forjada a partir de l'experiència de govern, per això sorprenen declaracions com les de Bargalló.

En tot cas es tracta d'una esquizofrènia que només pot resoldre ERC i que els portarà a trencar amb un principi bàsic en democràcia en demanar el vot nul, és clar, perquè ja veuen quelcom tan fàcil d'entendre com és que amb el NO en el recompte no hi ha haurà diferència entre els seus i els del PP. Incitar però al vot NUL és una manca absoluta de principis que espero canviin al menys pel vot en blanc, si volen evidenciar quelcom, però és clar, el vot nul té interpretacions a les meses mentre que el vot en BLANC no; i si no els surt el que esperaven?, ells que van donant ímputs sociològics d'augment d'intenció de vot, i si no es veuen acomplertes les expectatives, què?

Sembla ser, però, que aquesta divergència de models possibles que tot i així abasta fins i tot el SI en el seu espectre electoral, hauria creat també una certa divergència entre les diferents families polítiques en el sí d'ERC, a partir fonamentalment de la sortida de Carretero de la Conselleria.

Com sempre, partint d'una visió senzilla els politòlegs ho compliquem , que hi farem!