dilluns, 6 de novembre del 2006

Entesa Nacional i pel Progrés

José Montilla Aguilera serà el nou President del Govern de la Generalitat de Catalunya.


Resulta obvi, i em resultat estrany que els tertulians que avui he escoltat a diferents tertúlies lleidatanes no ho vulguin entendre encara (potser desencisos i interessos personals, qui sap...), que els resultats de l’1N posen de manifest que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya no han volgut atorgar la majoria a cap formació política, i han apostat per un govern de coalició. El nostre és un sistema parlamentari on el que preval és la capacitat per formar una majoria suficient per governar. En aquest sentit, CiU no ha estat capaç de fer-ho i el PSC sí, amb la voluntat és clar d'ERC i d'ICV.


Dit això s'ha de dir que el procés de l'establiment d'un pacte de governabilitat que detenta una majoria absoluta amb escreix, 70 diputats d'un total de 135 (la majoria absoluta està en 68), sembla que s'està duent a terme sota les premises de la discreció, que és el que cal en aquests processos, amb la mirada fixada en els objectius finals que són el servei als ciutadans i ciutadanes de Catalunya, més enllà, si cal, dels interessos propis de partit i personals dels diferents líders i dels diputats/des negociadors.


De vegades el soroll de fons no ha deixat sentir la veu clara i nítida de l'acció de govern, per raons diverses i dispars, potser per la clara virginitat governamental, o per la personalitat dels líders; sembla que aquest cop l'emprempta de José Montilla marca pòsit i la fórmula és diferent, fins i tot hi ha hagut una declaració conjunta al sortir de la reunió d'avui, per evitar tres posicions diferents, per fí s'ha entès quin és èl model del govern en coalició, quelcom que CiU tenia aprés.


Sigui benvingut dons el nou govern que detenta la fórmula de l'Entesa Nacional i pel Progrés que presidirà José Montilla i que el recorregut de la legislatura sigui plena d'èxits en el desenvolupament estatutari.