dissabte, 3 de març del 2007

Crònica electoral XXXII: algunes dades més



L’únic benefici penitenciari del que ha gaudit De Juana quan Sí estava acomplint condemna pels seus 25 assassinats li ho va concedir el Govern del Partit Popular.

L’any 1998. en plena treva d’ETA, Aznar va realitzar varis acostaments de presos a presons pròximes al País Basc,De Juana fou traslladat des de la presó de Melilla a una presó de la Península

El Govern del Partit Popular va aplicar la llei d’una forma més generosa de la que s’ha fet ara. Va excarcel•lar anticipadament a 306 presos de ETA; Va concedir la llibertat condicional per malaltia a 21 presos de ETA; Un terç d’ells foren alliberats durant la treva del 98; El cas més significatiu és el de Esteban Esteban Nieto, estava condemnat a 3.150 anys de presó por 21 assassinats (entre ells els de 12 guàrdies civils a la República Dominicana). Tant sols va complir 12 anys de presó. Va ser alliberats per malaltia.

El Governo del PP va excarcerar a 54 presos d’ETA que tenien condemnes que oscil•laven entre los 30 i los 327 anys, tots ells foren alliberats després d’estar a la presó entre 15 i 20 anys. Excarcera a uns altres 250 presos d’ ETA, amb condemnes inferiors a 30 anys, abans de que acomplissin la totalitat de la seva pena; tots ells foren alliberats després d’estar a la presó entre 6 mesos i 14 anys


Mayor Oreja, Mariano Rajoy y Ángel Acebes van ocupar successivament la cartera de interior durant aquestes excarceracions En aquest període hi va haver casos especialment significatius: Iñaki Bilbao Goicoechea fou alliberat al mes de setembre de 2000. Havia acomplert 17 de los 52 anys als que havia estat condemnat. Jaime Mayor Oreja era Ministre de l’Interior, Ángel Acebes era Ministre de Justícia i Mariano Rajoy era Vicepresident 1º. Dos anys després del seu alliberament, Iñaki Bilbao va assassinar al regidor socialista de Orio, Juan Priede.


Encara una darrera dada: Entre 1996 i 2004 el Govern del PP excarcerà a 3491 presos comuns por motius de salut. Entre 2004 i 2007 hi ha hagut 1.081 excarceracions de presos comuns per raons de salut que van obtenir el tercer grau; això significa que la mitjana és de una excarceració al dia per motius de salut en l’etapa PP.