dimecres, 4 de gener del 2006

Si Unamuno aixequés el cap...!


L'Alcalde de Salamanca és un miserable, com molt bé diu el meu amic Josep Ramon Correal, director de publicacions de La Mañana. No té un altre nom la utilització d'una frase històrica que l'insigne rector de Salamanca Miquel de Unamuno va pronunciar en la jornada que tant bé ens descriu en El Periódico l'historiador Antoni Segura, d'un 12 d'octubre de 1936. El franquisme és viu i no dubta en manipular, per això deixo testimoni escrit en aquest weblog de les paraules íntegres de Unamuno. Fins la història ens volen canviar, on s'és vist!

"Vull fer alguns comentaris al discurs -per dir n'hi d'alguna manera- del general Millan Astray... Deixaré de banda l'ofensa personal que suposa la seva sobtada explosió contra bascos i catalans. Jo mateix, com sabeu, vaig nèixer a Bilbao. El bisbe...és català, nascut a Barcelona....Acabo de sentir el necròfil i insensat crit, visca la mort... el general Millán Astray és un invàlid. És un invàlid de guerra. També ho va ser Cervantes. Però desgraciadament a Espanya hi ha actualment massa mutiliats. I, si Déu no ens ajuda, aviat n'hi haurà moltíssims més. Em turmenta pensar que el general Millán Astray pogués dictar les normes de la psicologia de massa. Un mutilat que no tingui la grandesa espiritual de Cervantes és d'esperar que trobi un terible alleujament veient com es multipliquen els mutilats als seu voltant"

A això Millán Astray cridà: "A baix la intel.ligència!, Visca la Mort!", a lo que el rector Unamuno li va contestar:

"Aquest és el temple de la intel.ligència. I jo sóc el seu summe sacerdot. Esteu profanant el seu sagrat recinte. Vencereu perquè teniu sobrada força bruta. Però no convencereu. Per convèncer s'ha de persuadir. I per persuadir necessitareu una cosa que us falta: raó i dret en la lluita"