dimarts, 29 de maig del 2007

Reflexions sobre qüestions de qüotidianeitat

Recuperada una certa normalitat, després de la nit electoral, això si amb la ressaca de la victòria aclaparadora del candidat socialista, avui em tocava de fer la meva habitual petita reflexió sociològica en el programa “El Despertador” que dirigeix la meva amiga Mariví Chacón a Segre ràdio. Parlar de la societat em permet, per uns minuts, encara que sigui un cop al mes, deixar de parlar en clan d’anàlisi política o tanmateix tampoc de política, tot i que són temes que m’entusiasmen a banda de la meva formació acadèmica.

El cert és que calia triar un tema sobre el que parlar i Mariví en va proposar l’efecte en societat dels telèfons mòbils. Un tema que pot semblar banal, perquè s’ha convertit ja en un utensili normalitzat en la realitat quotidiana de les persones, però que suposava un repte per a mi després de tot aquest temps.

Sempre, en tots els temes faig una reflexió i relaciono el tema del dia amb el que ens aportaven i feien grecs o romans, els pares de la nostra civilització i avui semblava que no ho podia relacionar, donat que son estris relativament recents, doncs suposo he sorprès a la meva conductora, perquè ha estat inevitable la referència a Grècia i el sistema de comunicacions mitjançant missatgers.

Reflexionar com totes aquests instruments de la vida quotidiana contemporània van lligats en el seu estudi i desenvolupament previ a la investigació militar, com després es considera el seu ús bèl•lic per passar a la vida civil, en que comencen a inserir-s’hi a finals de la dècada dels 70 encara fent una certa distinció de classes, de manera que només unes determinades economies i estatus es podien permetre la seva adquisició, a banda de les dimensions que tenia.

Entrada ja la dècada dels 80 comença la seva comercialització i d’aquí endavant els canvis de generació de mòbil, fins a la quarta que es comercialitzarà properament i podrà portar incorporada una pantalla hologràfica, un dels avenços tecnològics, també aplicables als ordinadors que ja vaig anunciar després del Congrés sobre la incidència de les TICs en la societat i que vaig anunciar des d’aquest mateix programa.

Sempre amb la voluntat de poder aportar unes certes reflexions sobre qüestions que afecten a la nostra qüotidianeitat i de lo que no ens en podes adonar, perquè constitueix la vida mateixa, com ara la utilització d’aquest estri, el mòbil, amb aquesta intenció col•laboro en aquest programa, ja veieu, la dialèctica amb un mateix a través de les ones, en companyia de l’agradable veu de Mariví Chacón.