dissabte, 14 d’octubre del 2006

Hanna Arendt, 100 anys del seu naixement.


Si una dóna ha fet importants aportacions a la Ciència Política, aquesta ha estat Hanna Arendt, a la que veieu a la foto en un treball del seu amic Aldred Stein.


Potser les seves reflexions no haurien estat les que van ser de no tenir un origen jueu no ortodox i quasi no practicant, de no haver tingut el contacte amb el filòsof filo-nazi Heidegger, a favor de qui va postular als Judicis de Neureberg, o de veure's relacionada ampliament amb l'Escola de Frankfort, a través del seu marit el filòsof i poeta Heinrich Blücher i els amics d'ambdòs refugiats als Estats Units, i com no per haver patit, també ellà, els camps de concentració nazi.


Certament els seus treballs sobre l'autoritarisme i l'assimilació o aproximació dels dos models, contra determinats teòrics historicistes no ha estat encara contradit; també reflexionà sobre la democràcia i la representació i apostava pel retorn al paradigma de la grècia clàssica, com a model.


En definitiva una dona avançada al seu temps a qui, des d'aquest modest blog vull retre homenatge, ella si que és mereix tenir un carrer dedicat, però és clar no era de Lleida, tampoc socialista, més aviat liberal.


Bibliogafia recomanada:

The Origins of Totalitarianism 1951
The Human Condition 1958
Between Past and Future, 1961
On Revolution 1962
Eichmann in Jerusalén: a Report on the Banality of Evil 1963
On Violence 1970
Men in Dark Times 1968
Crisis of the Republic 1972
The Life of the Mind 1978
Lectures on Kant's Political Philosophy 1982

Love and St. Augustin 1996