dijous, 9 de juliol del 2009

Doctors

Francisco Pérez González, amb al rector de la UIMP, Salvador Ordóñez, al Paraninf de "La Magdalena" a Santander

La Universitat de Harward investia al mes de juny a Pedro Almodóvar, un “autodidacto” com ell es defineix, Doctor Honoris Causa de les arts, tot just un mes abans la Universitat de Lleida ho feia amb Joan Solà, el Dr. Solà, que un mes després rebria el Premi d’Honor de les lletres catalanes, o com ho feia amb Sean Connery, atorgant-li la Universitat Napier d’ Edimburg el doctorat "honoris causa"en reconeixement a la seva llarga carrera cinematogràfica i com a icona escocesa en el cinema.

El Doctorat arriba després d’un treball d’investigació i la lectura d’una tesi que faci avinent a la comunitat acadèmica l’àmbit d’aquella suficiència o com en el cas dels “honoris causa”, bé ratificant-ne una ja dilatada trajectòria acadèmica i doctoral o per una vida dedicada a aspectes significats de la vida cultural i/o social, els exemples: una trajectòria en la direcció cinematogràfica, oscar inclòs, o una llarga trajectòria teatral i interpretativa.

Recentment, la espanyola Universitat Internacional Menendez y Pelayo, reconeixia una llarga trajectòria en l’àmbit editorial al fundador de la editorial Taurus, que aglutina no pocs volums dedicats al pensament contemporani fonamentalment, Francisco Pérez Gonzalez, de qui en la “laudatio” el seu padrí distingia la venda d’obres prohibides por la censura franquista. Les importava de Mèxic, Argentina y Xile, les emmagatzemava en un piso pròxim a la seva llibreria Hispano-Argentina i les mostrava -podien ser títols de Salvador de Madariaga, de Alberti, de Neruda, de Albert Camus...- d’amagatotis per sota del mostrador al possible interessat.

És com un final d’etapa, un valor d’una vida o bé acadèmica o bé de servei i no imagino ningú fent us d’aquesta alta prerrogativa sense haver-ne ostenta el privilegi i el reconeixement de la comunitat acadèmica que l’atorga. En tot cas honoren també a la societat mateixa aquestes persones a les que la “universitas” fa seves com han estat en primer terme associats a la seva tasca professional.